Vaša korpa

Šta je potapajuća pumpa i za šta se koristi?

Od svih različitih pumpi za vodu, potapajuća pumpa je ona koja se najčešće koristi.

Potapajuća pumpa se ponekad naziva i zvonasta pumpa i potpuno je uronjena u vodu koja se izvlači.

Ove pumpe se koriste u situacijama koje uključuju poplave, kao što su porast podzemnih voda u podrumima, poplavljeni čamci ili poplavljena područja.

Potopljene pumpe dolaze u različitim modelima, a razlikuju se uglavnom u pogledu vode koju treba pumpati, na primer, potapajuće pumpe za čistu vodu, koje se koriste za kišnicu. Drugi modeli su potapajuće pumpe za prljavu ili otpadnu vodu koje su u stanju da obrađuju vodu koja sadrži pesak, zemlju i ostatke, ili modeli za teške uslove koji mogu da obrađuju čak i grublje materijale kao što su velike čvrste čestice. Radno kolo na dnu pumpe obrađuje čvrste čestice tako što ih seče tako da se mogu lako isprazniti.

Potapajuće pumpe se isporučuju sa ili bez plovka, mada je plovak zgodan ako se pumpa mora automatski uključiti ili isključiti. Ako se prostor mora potpuno osušiti, to će morati da se uradi ručno. Pumpa se mora isključiti na vreme kako bi se sprečilo da radi na suvo. Neki modeli su opremljeni i ručnim i automatskim režimom rada (plivajući prekidač).

Za šta se koristi potapajuća pumpa?

Potapajuća pumpa se koristi za odvodnjavanje vode: na primer, za smanjenje podzemnih voda, pumpanje podzemne vode koja se koristi kao voda za piće ili za gašenje požara, crpljenje prljave vode i odvođenje otpadnih voda.

Ukoliko imate bazen u svojoj bašti, ova pumpa se može koristiti za odvodnjavanje ako želite da smanjite nivo vode ili dodate čistu vodu. Ukoliko imate posla sa poplavljenim podrumom, na primer zbog curenja, ova pumpa se može koristiti za odvod vode.

Kako radi potapajuća pumpa?

Pumpa ima usisnu rešetku postavljenu na dnu, kroz koju se voda uvlači direktno u pumpu. Voda se zatim prenosi kroz telo pumpe do priključka za isporuku, preko kojeg voda može napustiti pumpu. Priključak za isporuku ima crevo za pražnjenje ili cev pričvršćenu na njega tako da voda može da se ispusti. Pumpa može biti delimično ili potpuno uronjena u vodu jer se sama hladi vodom koju pumpa. Kao rezultat toga, rad na suvom može oštetiti potapajuću pumpu. Zbog toga nijedna potapajuća pumpa nije u stanju da potpuno osuši površinu u automatskom režimu (pomoću plovka), ali neki modeli to mogu učiniti u ručnom režimu. Oceđuju do te mere da je potrebno obrisati samo nekoliko kapi. U principu, to je najjednostavniji model u ovoj kategoriji pumpi za vodu. Crevo se navrne na pumpu, utikač se ubaci u utičnicu i pumpa radi svoj posao, ili se pokreće čim se plovak aktivira.

Koju vrstu potapajuće pumpe da odaberete?

Postoje različite vrste potopljenih pumpi koje se lako mogu prilagoditi vrsti vode/tečnosti koje treba pumpati. Mogu se pojaviti situacije koje otežavaju odvod vode, ali obično postoji rešenje. Na primer, ako prostor treba da bude potpuno suv, potapajuća pumpa za lokve je savršena za taj posao. Ponekad su ovi prostori veoma ograničeni u smislu veličine, pa su stoga razvijeni specijalni unutrašnji plivajući prekidači kako bi pumpa mogla da nastavi da radi automatski. Ove pumpe su takođe održavane male veličine tako da se mogu postaviti u jamu.

Još jedan specifičan model u ovom asortimanu je potapajuća pumpa za slanu vodu. Često se koriste na farmama za odvodnju fekalnih materija, a postoje i mnoga dodatna rešenja za probleme koji uključuju ove situacije. Pošto fekalne materije sadrže kaustične supstance koje mogu uticati na pumpu i njene gumene zaptivke, ove specijalne potopljene pumpe su u potpunosti zaštićene od ovih supstanci.

Garancija i kvalitet
Valdom Srbija
Proizvedeno u Srbiji
Valdom Srbija
Akcije i popusti
Valdom Srbija
Stalna podrška
Valdom Srbija