Vaša korpa

Kondenzacioni i bezkondenzacioni kotlovi

Bilo da renovirate svoj dom, gradite novi ili jednostavno tražite novu jedinicu za grejanje ili hlađenje i toplu vodu. Želimo da Vam damo odgovore i rešenja za svaku potrebu. Koja vrsta grejanja je najbolja za moj dom? Kako radi toplotna pumpa? Da li su klima uređaji dobro rešenje za grejanje?

Kada tražite novi kotao da zamenite svoj stari, morate biti sigurni da Vam novi daje veću efikasnost i karakteristike nego ranije. Vaši kućni kotlovi mogu biti kondenzacioni ili bez kondenzacije. Ali u čemu je razlika? Poznavanje razlike između kondenzacionog i nekondenzacionog kotla pomoći će Vam da najefikasnije grejanje kuće.

Kondenzacioni kotlovi su obično grejači vode na gas ili ulje. Oni mogu postići visoku efikasnost kondenzacijom vodene pare u izduvnim gasovima i time povratom njene latentne toplote isparavanja. Ova kondenzovana para napušta sistem u tečnom obliku preko odvoda. Smatra se da su kondenzacioni modeli mnogo sigurniji.
Dok su kotlovi bez kondenzacije ili se još nazivaju kotlovi sa otvorenim ventilom, usisavajte vazduh iz prostorije. Bezkondenzacioni kotao takođe ima jednu komoru za izmenjivanje toplote, kroz koju prolaze svi topli gasovi, za zagrevanje vode unutar zidova tog izmenjivača. Ventilacija za oba ova tipa sistema je različita. Bezkondenzacioni kotao ima višu radnu temperaturu.

Kondenzacioni kotlovi su efikasni do 99%, dok bezkondenzacioni kotlovi nemaju efikasnost, koja je samo do 78%. To znači da možete uštedeti mnogo novca sa kondenzacionim kotlovima nego bezkondenzacionim kotlovima.

Kondenzacioni protiv bezkondenzacionih kotlova u detaljima. Hajde da pažljivo pogledamo neke od ključnih razlika između njih.

Kondenzacioni kotlovi:
• Ovo zahteva jedan ili veliki izmenjivač toplote.

• Obično imaju nižu temperaturu produkata sagorevanja (u rasponu od 50 do 55°C).

• Izduvni gasovi se recikliraju kroz kondenzacioni izmenjivač toplote.

• Efikasan u borbi protiv klimatskih promena tako što značajno smanjuje emisije CO2.

• Veći početni trošak, ali su isplativi kada se posmatra dugoročno.

Bezkondenzacioni kotlovi:
• Imaju jednu komoru za sagorevanje i takođe jedan izmenjivač toplote.

• Otpušteni gasovi sagorevanja često idu u dimnjak, tako da se gubi 25% do 30% toplote.

• Imaju znatno veći ugljični otisak, tako da su štetni po životnu sredinu.

• Mnogo niži početni trošak, ali može biti potrebno održavanje i skupo odzračivanje.

Kondenzacioni i bezkondenzacioni bojleri:
Prednosti kondenzacionih kotlova:

Povećana energetska efikasnost – Jedan od ključnih razloga zašto su kondenzacioni kotlovi prvi izbor vlasnika kuća je njihova veća efikasnost. Ovaj visok nivo efikasnosti je moguć zbog njegove sposobnosti da uskladišti maksimalnu toplotu unutar kotla, što takođe pomaže u zagrevanju vode.

Manji ugljenični otisak – Kondenzacioni kotlovi imaju znatno manje emisije ugljenika, pa stoga možete doprineti zelenijoj planeti. Možete uštedeti oko 1000 kg ugljenika svake godine tako što ćete izabrati da ga instalirate u svom domu.

Bezbedniji za Vaš dom – Kondenzacioni kotlovi su mnogo bezbedniji od bezkondenzacionih kotlova. Potpuno su izolovani i odvode vazduh van prostorije, tako da je manja šansa da dođe do nezgode. Takođe ne postoji rizik od curenja toksičnih supstanci ili gasova.

Nedostaci kondenzacionih kotlova:
Složenost sistema – Neki od kondenzacionih kotlova mogu biti veoma složeni. Ovi sistemi se mogu isključiti na niskim temperaturama jer je spoljna
cev izložena hladnom vremenu i može da se smrzne. Takođe mogu početi da korodiraju sa taloženjem kiselog kondenzata. Ali stručni instalater može minimizirati takve probleme.
Skupi za održavanje – Kondenzacioni kotlovi mogu biti malo skupi za održavanje zbog složenih sistema. Međutim, ovaj trošak održavanja je i dalje manji od bezkondenzacionih kotlova na duži rok.

Prednosti bezkondenzacionih kotlova:
Isplativo – Kotlovi bez kondenzacije su mnogo jeftiniji za ugradnju. Može Vam mnogo uštedeti u početnoj instalaciji.
Instalacija je brza i laka – Proces instalacije ovih vrsta kotlova je prilično jednostavan.
Održavanje je lako i jeftino – Jeftinije je za održavanje i popravku. Na kratak rok može Vam uštedeti mnogo više od kondenzacionih kotlova.

Nedostaci bezkondenzacionih kotlova:
Energetska efikasnost je manja – Efikasnost je znatno manja od kondenzacionih kotlova što dovodi do većih računa za energiju. Dakle, početne uštede bi se dodale računima za struju.
Manje ekološki – Ako ste neko ko brine o životnoj sredini i želi da da svoj deo u izgradnji zelenije budućnosti, onda bojler bez kondenzacije definitivno nije za Vas.

Kondenzacioni ili bezkondenzacioni kotlovi, koji je korisniji?

Gledajući na efikasnost, uštedu, održivost i lakoću korišćenja, lako možete zaključiti da su kondenzacioni kotlovi dobra kupovina. Kondenzacioni kotlovi Vam daju bolju efikasnost, optimalnu uštedu i jednostavni su za rukovanje.

Garancija i kvalitet
Valdom Srbija
Proizvedeno u Srbiji
Valdom Srbija
Akcije i popusti
Valdom Srbija
Stalna podrška
Valdom Srbija