Vaša korpa

Grejanje na gas: Saveti za uštedu

Ukoliko želite da smanjite troškove kada je grejanje u pitanju, predstavićemo Vam neke od saveta koje možete primeniti, kako biste znatno uštedeli.

Proverite vrata i prozore
Da li ste znali da čak 10-15% ukupnih troškova za grejanje predstavljaju „bačenu“ toplotu, odnosno, toplotu koja je otišla kroz vrata i prozore, zato što prozori i vrata ne dihtuju dobro i propuštaju vazduh? To možete rešiti tako što ćete proveriti sve prozore i vrata u Vašem domu, i ukoliko primetite da neki od njih propušta vazduh, zamenite stolariju. Ukoliko niste u prilici da zamenite stolariju odmah, možete jednostavno zapušiti prozore ili vrata običnim krpama, dok ne rešite problem. Na ovaj način ćete uštedeti na grejanju i smanjiti znatno troškove.

Promenite temperaturu na termostatu
Dovoljno je da temperaturu smanjite za samo jedan stepen i već ćete uštedeti! Održavajte temperaturu na prijatnih 20 do 22 stepena, ukoliko to naravno odgovara Vašem zdravlju, i tako možete smanjiti svoje troškove za 5 do 20% – u zavisnosti od podešavanja na termostatu. Možete nabaviti i termostat koji automatski održava temperaturu, i tako uštedeti oko 15% u proseku.

Proverite sve cevi, provodnike i ventile
Celokupan sistem grejanja mora da funkcioniše savršeno, a osim što ćete proveriti svaki delić cele mašinerije, proverite i sva mesta kroz koja cevi i provodnici prolaze. Čak i najmanji slobodan prostor može da dovede do gubitka toplote i samim tim većih računa.

Proverite sve kanale za grejanje na gas
Za detaljniju proveru samog sistema će Vam biti potreban profesionalni majstor koji će sistem grejanja proveriti do detalja, čak i one delove koji nisu na površini kao što su to cevi i provodnici koje možete i sami da vidite. Ovakve stvari se često zanemaruju i na taj način se godinama gubi toplota, a dobijaju prilično veliki računi, jer nikako da se zagrejete, budući da ne postoji nijedna rupica kroz koju bi propuštao vazduh. Imajte u vidu to da obične trake za kanalizaciju neće pomoći, već će vodoinstalater morati da upotrebi neko „jače“ rešenje. Na ovaj način troškove za grejanje možete smanjiti za čak 10%!

Proverite kamin
Ukoliko u svom domu imate kamin, kada je on van upotrebe – zatvorite otvor na dimnjaku kako ne biste dobili ogroman otvor koji usisava u nepovrat svu toplotu iz Vašeg doma!

Postavite izolaciju krova i plafona
Bitno je da svaki zid Vašeg doma bude izlovan, naročito ako se uzme u obzir to da se toplota skuplja upravo u najvišim delovima doma. Ukoliko plafon i krov nisu izolovani, lako ćete izgubiti svu tu toplotu!

Očistite filtere
Prljavi i zapušeni filteri teže sprovode vodu, što znači da je grejanje u Vašem domu otežano. Celokupan sistem mora da bude čist, podmazan i pravilno podešen. Ne biste verovali koliko ove sitnice „kradu“ toplotu, ali ako sve radi kako treba, možete da ostvarite uštedu od 5%.

Smanjite temperaturu tople vode
Podesite da temperatura tople vode bude oko 50 stepeni (što je otprilike normalan program), jer i na taj način ćete moći da uštedite.

Skratite vreme tuširanja
Zagrevanje vode (samo) za tuširanje je zapravo 2/3 ukupnih troškova. Računica je jasna – skratite tuširanje za samo nekoliko minuta i znatno ćete uštedeti, čak do 33%.

Takođe, ukoliko se Vaš dom nalazi sa sunčane strane, naš savet je da obavezno raširite zavese i na taj način dozvolite prirodnoj toploti da prodre i ugreje Vaš dom.

Pogledajte našu preporuku gasnih kotlova:

Gasni kotao CARES X 24 FF NG (G+SV) ARISTON
Gasni kotao CLAS X 24 FF NG ARISTON (G+SV)
Gasni kotao CLAS X 28 FF NG ARISTON (G+SV)
Garancija i kvalitet
Valdom Srbija
Proizvedeno u Srbiji
Valdom Srbija
Akcije i popusti
Valdom Srbija
Stalna podrška
Valdom Srbija