Vaša korpa

Sve vrste kotlova za centralno grejanje

Sve vrste kotlova za centralno grejanje  

U nastavku teksta saznajte više o tome koje sve faktore treba uključiti pri izboru kotla za Vaš dom, kao i šta je to na šta treba posebno obratiti pažnju. 

Prvenstveno, jako je bitno odrediti koliki je prostor koji želite da zagrevate kotlom, kako biste znali kolika Vam je snaga toplotnog izvora kotla potrebna za zagrevanje tog prostora. 

Nakon određene veličine prostora koji zagrevate, tj kvadrature svake prostorije koju verovatno i već znate, potrebno je izabrati kotao za grejanje koji ima dovoljnu snagu (kW) da zagreje taj prostor. To je glavni faktor koji je odgovoran za pravilno funkcionisanje sistema. 

Pored snage kotla, važno je odrediti koju vrstu kotla ćete izabrati. Uglavnom se vodi polemika o tome da li izabrati liveni ili čelični kotao. 

Prednost livenih kotlova je ta što su po pravilu dugotrajniji od čeličnih, ali imaju manje iskorišćenje, tj koriste veću količinu ogreva za zagrevanje. Međutim, liveni kotlovi su uglavnom laki za čišćenje. 

Pored potražnje za kotlom, mnogi ljudi se savetuju oko toga koju vrstu ogreva da koriste.

  1. Kotlovi na pelet 

Ovi kotlovi imaju svoje prednosti i pogodnosti u odnosu na kotlove koji koriste druge vrste goriva, mogu se programirati tako da se u toku dana sami pokreću, u  zavisnosti od podešene temperature.

2. Kotlovi za čvrsto gorivo 

Prednost korišćenja kotlova na čvrsto gorivo ogleda se u njihovom ložištu koji ima izuzetan prenos toplote na vodu (liveni kotlovi), odnosno promajama (čelični kotlovi).

  3. Električni kotlovi  

Električni kotlovi kao osnovni izvor energije koriste elektičnu energiju. Namenjeni za grejanje stambenih i poslovnih prostora, malih dimenzija i modernog dizajna lako se uklapaju u enterijer i omogućavaju zdravo, komforno i ekološko grejanje. 

  4. Etažni kotlovi  

Etažni kotlovi su namenjeni za zagrevanje površina od 60 do 180m2 i obezbeđuju visoko kvalitetno zagrevanje svih prostorija. 

  5. Gasni kotlovi  

Kotlovi na gas se uklapaju u svaki prostor zahvaljujući kompaktnim dimenzijama. 

6. Kamini na pelet  

Kamini na pelet namenjeni su isključivo sagorevanju peleta kao ogrevnog materijala za grejanje prostorije u kojoj se nalaze ili za povezivanje na sistem centralnog grejanja.  

Postoji veliki broj kotlova za Vaš dom, na Vama je da izaberete koji najviše odgovara Vašim potrebama i zahtevima. 

Garancija i kvalitet
Valdom Srbija
Proizvedeno u Srbiji
Valdom Srbija
Akcije i popusti
Valdom Srbija
Stalna podrška
Valdom Srbija