Vaša korpa

Prednosti grejanja na pelet

Peći na pelete su popularnije nego ikad jer mnogi vlasnici kuća prihvataju zeleni život. Umesto da sagoreva fosilna goriva, peći na pelet sagorevaju gorivo na pelet od obnovljive biomase, koristeći organske materijale koji bi inače mogli da uđu na deponiju. Ovi faktori čine peći na pelet ekološki prihvatljivim izborom za grejanje Vašeg doma.

Pelet se pravi od različite biomase ili organskih materijala, kao što su drvna sečka, kora, piljevina, četke i drugi nusproizvodi mlevenja drveta i proizvodnje proizvoda od drveta. Meko drvo koje nije pogodno za građevinske materijale, kao što je topola, može se uzgajati posebno za pelet. Međutim, češće je da proizvođači peleta uzimaju otpadno drvo ili nusproizvode drugih proizvodnih procesa za proizvodnju peleta. Za izradu peleta mogu se koristiti i stabljike kukuruza, slama i drugi neupotrebljivi poljoprivredni materijali.

Bez obzira na materijal biomase koji se koristi, on se melje u mlinu sa čekićem, a zatim se presuje kroz kalupe u ujednačenu veličinu, oblik i gustinu. Uzrokuje povećanje temperature nusproizvoda drveta, čineći ga prirodno gnjecavim. Kako se peleti hlade i sadržaj vlage se smanjuje na 4 do 8 procenata, oni očvršćavaju. Nizak sadržaj vlage omogućava dugo sagorevanje, konzistentno toplotu iz vaše peći na pelete uz minimalne emisije čestica. Pogodan oblik peleta čini ih lakim za sipanje u rezervoar Vaše peći.

Životni ciklus proizvodnje i upotrebe drvenog peleta može – i treba – biti blizu ugljen-neutralnog. Sa prirodnim gasom, propanom ili lož-uljem uzimamo ugljenik koji je bio izdvojen pod zemljom pre milionima godina i ispuštamo ga kao gas staklene bašte u atmosferu (gde doprinosi globalnom zagrevanju). Kada sagorevamo drveni pelet, još uvek ispuštamo približno istu količinu uskladištenog ugljenika u atmosferu, ali taj ugljenik je bio izdvojen u drvnim vlaknima tokom samo nekoliko decenija, i ako pravilno upravljamo našim šumama (zamenivši posečeno drveće sa nove) ceo životni ciklus ne rezultira skoro nikakvom neto emisijom ugljenika.

Drveni pelet mnogo čistije sagoreva. To je zato što sagorevanje peleta potpomaže ventilator koji dovodi stalan tok vazduha u lonac za sagorevanje. Kada prvi put upalim svoju peć na pelete – pošto električni grejni element zagreva pelet da započne sagorevanje – proizvodi se nešto dima, ali kada peć na pelet radi, nema vidljivog dima. (Ovo je razlog da se temperaturna razlika na regulaciji podesi relativno visoko – tako da se ne bi previše često uključivala i isključivala.)

Garancija i kvalitet
Valdom Srbija
Proizvedeno u Srbiji
Valdom Srbija
Akcije i popusti
Valdom Srbija
Stalna podrška
Valdom Srbija