Vaša korpa

Grejanje na pelet

Kada planirate da promenite sistem grejanja, na primer da pređete sa drveta, uglja ili električne energije na drveni pelet, pred Vama je mnogo nepoznanica. Kvalitet peleta, cena, cena sa prevozom, cena kotla… Prednosti mane, za i protiv, tema je mnogo. U ovom blogu pokušaćemo da Vam malo olakšamo i pomognemo pri donošenju odluke. 

Pelet je ogrev koji je nastao komprimovanjem drvene mase poput opiljaka i strugotine. Zavisno od proizvođača, odnosno od načina na koji se snabdeva drvenom masom, to može da bude bukva, hrast, čamovina ili mešavina različitih vrsta drveta. Proces proizvodnje podrazumeva mlevenje, sušenje i presovanje. Prilikom presovanja pod visokim pritiskom, podiže se temperatura drveta i oslobađaju se prirodni lepkovi u drvenoj masi, tako da se za vezivanje ne koriste dodatne hemikalije. To pelet čini ekološkim gorivom, koje osim što štiti prirodno okruženje, zahvaljujući čistoći čuva i sam kotao ili peć gde sagoreva. 

Pelet može da sagoreva u kotlovima koji su povezani sa sistemom centralnog grejanja, a manji prostori efikasno mogu da se zagreju i pećima na pelet koje toplotu emituju lokalno. Peć na pelet zapravo predstavlja zamenu za peć na drva. Prednosti su to što više nema unošenja, cepanja i slaganja drva. Peć kada se snabde peletom može duže da radi i nije potrebno konstantno održavati vatru. Takođe, startovanje ne podrazumeva loženje vatre, već pritisak na dugme. Jedna od prednosti peći na pelet u odnosu na peć na drva je neuporedivo veći stepen iskorišćenja goriva. 

Kotlovi na pelet, za razliku od peći, koriste se za grejanje objekata sa više prostorija, jer se povezuju na sistem centralnog grejanja. Ovo rešenje je najinteresantnije za domaćinstva koja već imaju sistem centralnog grejanja sa kotlom na drva ili ugalj, jer se takav kotao jednostavno zameni onim koji koristi pelet. Jedna od opcija je i ugradnja gorionika na pelet na već postojeći kotao na čvrsto gorivo. To znači da se na vrata kotla na čvrsto gorivo ugrađuje poseban gorionik koji omogućava da u postojećem kotlu sagoreva pelet. Ovaj sistem pruža sve prednosti kao i klasični kotao na pelet, a to je manja količina pepela, uključivanje „na dugme“, duža autonomija rada bez stalnog održavanja vatre. 

Garancija i kvalitet
Valdom Srbija
Proizvedeno u Srbiji
Valdom Srbija
Akcije i popusti
Valdom Srbija
Stalna podrška
Valdom Srbija